Monday, October 10, 2011

Kelantan merendah diri


KARATHU (kanan) memperkatakan sesuatu kepada barisan pemain Kelantan pada sesi latihan di Kota Bharu semalam.

KELANTAN lebir gemar digelar selaku pasukan bukan pilihan pada aksi suku akhir pertama Piala Malaysia 2011 menentang Terengganu di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu malam ini.
Pertembungan dua musuh tradisi ini bakal menarik ribuan penyokong kedua-dua pasukan untuk hadir memberikan sokongan padu kepada pasukan masing-masing yang menjanjikan aksi menarik.
Debaran perhitungan dua gergasi Pantai Timur itu disifatkan oleh penggendali Terengganu, Irfan Bakti Abu Salim sebagai final Piala Malaysia 2011 berdasarkan reputasi kedua-dua pasukan.
Berdepan dengan skuad Penyu dalam saingan di suku akhir, skuad The Red Warriors tidak mempunyai pilihan lain selain mendapatkan jaringan awal untuk dijadikan modal menjelang pertemuan separuh akhir kedua di Kota Bharu pada Jumaat ini.
Meskipun pernah menumbangkan Terengganu dalam aksi liga lalu, saingan malam ini pasti menjanjikan laluan berbeza buat skuad bimbangan Datuk M. Karathu dalam misi mempertahankan Piala Malaysia yang dimenanginya pada musim lalu.
Dengan nada merendah diri, jurulatih kelahiran Perak itu lebih selesa turun dengan status underdog ketika rakan sejawatanya lebih berminat membakar semangat anak buahnya.
“Ini merupakan pertembungan paling menarik bagi dua pasukan terkuat dalam kempen Liga Malaysia musim ini. Kita lebih selesa ke Terengganu dengan status underdog dan Terengganu tetap pasukan pilihan kerana mereka mempunyai kelebihan beraksi di gelanggang sendiri.
“Saya tidak mahu memberikan tekanan berlebihan kepada pemain saya. Saya beritahu kepada pemain saya jangan fikir terlalu serius mengenai tekanan itu. Apa yang penting pemain buat kerja mereka di atas padang dengan memberikan aksi terbaik sepanjang 90 minit perlawanan itu,” ujarnya.
Mengulas mengenai kekuatan Terengganu, jurulatih yang kaya dengan pengalaman itu mengakui kelibat pemain seperti Mohamad Ashaari Samsudin, Ismail Faruqi Asha’ri, Abdul Manaf Mamat dan penjaring terbanyak pasukan mereka, Abdul Hadi Yahaya antara yang perlu diberi perhatian oleh anak buahnya dalam pertemuan malam ini.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...