Sunday, September 4, 2011

Pinda jadual

Saingan suku/separuh akhir Piala Malaysia mungkin diubah 

JADUAL perlawanan suku akhir atau separuh akhir Piala Malaysia musim ini mungkin dipinda bagi memberi laluan kepada perlawanan persahabatan antarabangsa antara skuad Harimau Malaya menentang skuad Piala Dunia Australia yang dijadualkan 7 Oktober ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pertandingan Tempatan (JKPT) Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin, berkata cadangan itu akan dibawa pada mesyuarat JPKT, Jumaat ini bagi berlaku adil terhadap pasukan yang layak ke suku akhir atau separuh akhir Piala Malaysia tetapi memiliki ramai pemain yang beraksi dengan skuad kebangsaan.
Hamidin berkata, memandangkan tarikh perlawanan persahabatan itu yang begitu hampir dengan perlawanan suku akhir dan separuh akhir Piala Malaysia, ada kemungkinan beberapa pemain yang mewakili skuad kebangsaan tidak akan dapat beraksi untuk pasukan masing-masing dalam saingan Piala Malaysia kerana terpaksa menghadiri latihan pusat beberapa hari menjelang perlawanan persahabatan itu dan memerlukan rehat seketika selepas persahabatan itu sebelum kembali bersama pasukan masing-masing. 

Menurutnya, situasi itu mungkin akan menjejaskan cabaran pasukan yang mempunyai ramai pemainnya mewakili skuad kebangsaan. 

Justeru, kita akan cuba memutuskan sama ada meminda jadual pertandingan Piala Malaysia atau pasukan yang terbabit terpaksa menerima hakikat beraksi tanpa pemain mereka yang mewakili skuad kebangsaan,” katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Aidilfitri di kediamannya di Shah Alam, Selangor, semalam. 

Perlawanan persahabatan menentang Australia itu atas persetujuan FAM menerima jemputan Persekutuan Bola Sepak Australia (FFA) ke negara itu bagi mengadakan perlawanan persahabatan di Sydney, 7 Oktober ini. 


Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad yang mengesahkan perkara itu 26 Ogos lalu berkata, keputusan untuk menerima jemputan FFA itu dicapai selepas mendapat perkenan presiden, Sultan Ahmad Shah dan mengadakan perbincangan bersama jurulatih, Datuk K Rajagobal dan pengurus pasukan, Datuk Subahan Kamal. 

Hamidin berkata, bagi mengelakkan masalah serupa daripada berulang, pada mesyuarat JKPT itu nanti, pihaknya akan mencadangkan supaya semua jadual perlawanan persahabatan skuad negara pada masa akan datang disusun rapi lebih awal dan dipastikan tidak bertembung dengan perlawanan liga tempatan.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...